designfoto

De steekmaat

Wat is de steekmaat?


De steekmaat van velgen wordt omschreven aan de hand van twee getallen, bijvoorbeeld 4x100. Het eerste is gemakkelijk te herkennen: het staat voor het aantal boutgaten waarmee de velg gemonteerd wordt op de auto.

Het tweede getal is de steekcirkel. Dit is een belangrijk onderdeel van de steekmaat. Dit bepaalt uiteindelijk hoe ver de bouten uit elkaar staan. 

Steekmaat 4x100 betekent dus dat de velg vier boutgaten heeft en een steekcirkel van 100 millimeter.

De steekcirkel


De steekcirkel kun je eventueel zelf opmeten, maar het is belangrijk dat dit nauwkeurig gebeurt. Bij vier of zes boutgaten is dit goed te doen, omdat de boutgaten recht tegenover elkaar staan. In het voorbeeld van steekmaat 4x100 is de diameter tussen de twee tegenover elkaar liggende boutgaten hart-op-hart 100 millimeter, zie voorbeeldfoto.

Bij velgen met vijf gaten is het iets lastiger. Hierbij moet je een denkbeeldige cirkel door de boutgaten maken. Meet dan de diameter van deze steekcirkel, dat is de maat die wordt gebruikt voor de steekmaat. Let op: het verschil tussen steekmaten kan erg klein zijn. Zo liggen de steekmaten 5x112 en 5x114.3 maar 2,3 millimeter uit elkaar. Het is dus belangrijk om erg nauwkeurig te meten.

Gebruik je kenteken in onze webshop


In onze webshop kun je ook op het kenteken van je auto zoeken, dan vullen wij de belangrijkste gegevens vast in. Zo krijg je alleen velgen te zien die op jouw auto passen.

 

Nieuwsgierig welke velgen er onder jouw auto passen?

 

Klik dan op de link naar onze webshop en zoek direct op kenteken of op jouw voertuig >