designfoto

Camper, caravan en vouwwagen banden

Zorgeloos op reis - controleer je banden


Voor een zorgeloze vakantie is de conditie van de banden onder je camper, caravan of vouwwagen natuurlijk erg belangrijk. Op reis gaan met een te lage bandenspanning of met banden die niet in optimale conditie verkeren vergroot de kans op een klapband aanzienlijk.

Het is daarom goed om je banden voor de reis te laten controleren. Omdat deze banden anders worden belast dan banden van een personenauto is het verstandig om verder te kijken dan alleen de profieldiepte.


Camper of caravan banden kopen


Ben je op zoek naar nieuwe banden voor je camper of caravan? Bijvoorbeeld de door ons alvast ingevoerde campermaat 215/70R15

Klik dan op de link naar onze webshop en zoek direct op jouw bandenmaat >

Stilstand is achteruitgang


Een camper, caravan of vouwwagen staat vaak voor langere tijd stil. Door het stilstaan kunnen de banden sneller uitdrogen. Ook de bandenspanning kan wat afgenomen zijn en er kunnen platte kanten op de banden ontstaan. Controleer daarom als eerste je bandenspanning. Door een te lage bandenspanning ontstaat er veel wrijving. Hierdoor loopt de temperatuur snel op tijdens het rijden en is er een grote kans op een klapband. 

Er zijn verzekeringsmaatschappijen die eisen dat de banden van campers, caravans en vouwwagens niet ouder mogen zijn dan 5 jaar. De leeftijd van de band kun je aflezen aan de hand van de DOT code die vermeld staat op de band. De eerste 2 cijfers staan voor de procuctieweek en de laatste 2 cijfers voor het jaar. Dus een band met DOT 0617 zoals op de foto, is in de 6e week van 2017 geproduceerd.

 Voorkom platte kanten


Platte kanten op de banden kunnen erg vervelend zijn en trillingen veroorzaken. Door er een tijdje mee te rijden laat je de banden even werken en vervormen. Het is mogelijk dat hierdoor de platte kanten afnemen of verdwijnen, waarmee de klachten weer afnemen. Wanneer ze lang hebben stil gestaan is het mogelijk dat je de banden moet vervangen.

Wil je voorkomen dat er platte kanten op komen? Zet de bandenspanning 0,5 a 1 bar hoger voordat hij de stalling in gaat. Laat de camper of caravan af en toe even verplaatsen zodat de druk op een andere plek van de band komt te staan.


Camperbanden


Er zijn fabrikanten die speciale banden ontwikkelen voor (zware) campers. Deze banden hebben vaak een hogere laadcapaciteit en een grotere stabiliteit tijdens het rijden. Ze zijn te herkennen aan de Camping markering. Bijvoorbeeld de Continental Vanco Camper CP (Camping Pneu) en de Michelin Agilis Camping.

Camper of caravan banden kopen


Ben je op zoek naar nieuwe banden voor je camper of caravan? Bijvoorbeeld de door ons alvast ingevoerde campermaat 215/70R15

Ga dan direct naar onze webshop en zoek op jouw bandenmaat >