designfoto

Uitlijnen 

Uitlijnen of balanceren


Veel mensen verwarren uitlijnen met het balanceren van de wielen. Wil je weten hoe het precies zit? Wij leggen het je hieronder graag uit.

 

Of plan nu direct online je afspraak voor het uitlijnen >

 

Wat is uitlijnen?

 

Uitlijnen is het meten en zonodig afstellen van de wiel- en fuseestanden. Simpel gezegd: het meten van de verschillende hoeken van het wiel onder de auto. Deze hoeken worden bepaald door de wielophanging en hebben veel invloed op het rijgedrag van een auto. Ook bandenslijtage en brandstofverbruik kun je terugdringen door de wielophanging op de juiste manier af te stellen.

Uitlijnen
Uitlijnen Stuur recht zetten

Wanneer is uitlijnen nodig?


Als de wielstanden onderling van elkaar afwijken, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Zo kan veroudering van het onderstel van de auto er de oorzaak van zijn dat de rubbers meer speling geven. Reparatiewerkzaamheden of het vervangen van onderdelen aan de wielophanging kunnen er ook de oorzaak van zijn dat de auto opnieuw uitgelijnd moet worden. Uiteraard heeft ook het verlagen van de auto invloed op de wiel- en fuseestanden. 

 

Heb je met je auto een stoeprand geraakt? Of ben je tegen een grote steen of door een gat in de weg gereden?
Bij een auto met een wielstand-afwijking kunnen de volgende klachten voorkomen:

 

  • De auto trekt naar één kant
  • Het stuur staat scheef
  • De auto stuurt zwaar
  • De auto stuurt te licht
  • De auto is niet koersvast (zig-zag of pendelkoers)

 

Een ander vaak voorkomend probleem is dat de banden schuin zijn afgesleten als gevolg van een afwijking in de wielstanden. Hou dit dus altijd goed in de gaten.

Wat zijn de voordelen na het uitlijnen?


Als de wielen (weer) goed onder de auto staan, zal de koersvastheid perfect zijn. Na het uitlijnen is ook de weerstand van de banden op het wegdek lager waardoor de bandenslijtage gelijkmatig verdeeld wordt over het hele loopvlak van de banden. Hierdoor gaan de banden langer mee. Door de lagere weerstand van de banden zal de auto zuiniger worden en het brandstofverbruik afnemen.Wat houdt een 4-wiel uitlijning precies in?


Sommige fabrikanten hebben hun auto zo ontwikkeld dat niet alleen de voorwielen maar ook de achterwielen diverse afstelmogelijkheden hebben. Mocht het afstellen van de achteras niet mogelijk zijn, dan is het altijd noodzakelijk om de rij-ashoek, (ook wel rijlijn genoemd), van de achteras te meten. Aan de hand van de rijlijn moeten de voorwielen afgesteld worden. Om de auto optimaal af te kunnen stellen doen wij bij Banden XL altijd een meting van alle vier de wielen.

Uitlijnen
Uitlijnen Stuur recht zetten

Hoe gaat dit bij Banden XL in zijn werk?


Wij beschikken over de nieuwste 3D-uitlijn-apparatuur om je auto perfect af te stellen naar de fabrieksspecificaties. Ook wanneer je er bijvoorbeeld mee op het circuit rijdt en je eigen specifieke wensen hebt, kunnen wij je uitstekend helpen. Twijfel je of je auto uitgelijnd moet worden? Kom gerust eens langs, een uitlijn-check kost maar €35,- incl. btw. Blijkt uitlijnen dan toch nodig te zijn, dan doen wij een complete vier-wiel uitlijning voor maar €80,- incl. btw.

Plan nu direct online je afspraak voor het uitlijnen >