designfoto

Run-flat

Wat zijn nu eigenlijk run-flat banden?


Een run-flat band is voorzien van verstevigde wangen, hierdoor kunnen ze, als ze leeg zijn, alsnog het gewicht van de auto dragen. Hierdoor blijft de auto met een lekke band goed bestuurbaar en kun je met maximaal 80 km/u naar de dichtstbijzijnde garage rijden met een maximale afstand van 80km. Zo is een reservewiel overbodig geworden en hoef je geen wiel meer te wisselen langs de drukke weg.

Let op! TPMS (bandendruksensoren)


Uiteraard brengen deze run-flat banden wel enkele verplichtingen met zich mee. Omdat bij een lekke band de rijeigenschappen niet zo sterk worden beïnvloed is het noodzakelijk dat de wagen is voorzien van een bandenspanningscontrole systeem (TPMS). Zodat je op je display een melding krijgt van de lekke band. Lees verder…

Advies van de autofabrikant


Door de verstevigde wangen zijn deze banden natuurlijk ook stugger, om deze reden beïnvloeden ze het comfort van de wagen. Ook is de aanschaf van deze banden vaak duurder waardoor ze alleen onder de premium merken standaard geleverd worden. De fabrikant van het voertuig geeft dan ook aan of er run-flat banden gemonteerd moeten worden, het voertuig is hier namelijk ook op aangepast.

Heeft mijn auto run-flat banden?


Het staat op banden altijd vermeld wat voor banden het zijn. Helaas hebben veel merken hun eigen coderingen die ze gebruiken voor run-flat. Zo heeft Michelin bijvoorbeeld de ‘ZP’ (Zero Pressure) bedacht, gebruikt Goodyear ‘EMT’ (Goodyear Extended Mobility Tire), Dunlop ‘DSST’ (Dunlop Self-Supporting Technology Tires) en Continental ‘SSR’ (Self Supporting Runflat). Pirelli en Bridgestone hebben het iets makkelijker gemaakt en vaak ‘RFT’ of ‘runflat’ op de band staan.

Mocht je er niet uit komen en meer informatie of advies willen kun je altijd contact met ons opnemen.